Zaloguj się
Jeszcze przed porodem zadbaj, aby Twoje dziecko było zdrowe i mądre! Dowiedz się więcej o suplementacji choliny w ciąży
Artykuł partnerski
Jeszcze przed porodem zadbaj, aby Twoje dziecko było zdrowe i mądre! Dowiedz się więcej o suplementacji choliny w ciąży
Nawet 90 procent kobiet w ciąży może mieć niedobór choliny w diecie. Tymczasem najnowsze badania wykazują, że cholina w ciąży chroni przed przedwczesnym porodem i odpowiada za prawidłowy rozwój dziecka.

Przez lata naukowcy nie umieli poradzić sobie z pytaniem, czemu – mimo tego, że kobieta regularnie przyjmowała w ciąży kwas foliowy – zdarzało się, że dziecko rodziło się z wadą układu nerwowego. Dopiero pod koniec XX wieku odkryli, że źródłem tego problemu może być niedobór choliny u kobiety w ciąży.

Cholina w ciąży chroni układ nerwowy płodu

Już od dawna badacze domyślali się, że poza kwasem foliowym muszą istnieć jeszcze inne czynniki, dzięki którym układ nerwowy płodu rozwija się prawidłowo. Najnowsze badania potwierdzają, że do takich czynników należy cholina – substancja zaliczana do witamin typu B. Okazało się, że u kobiet, które spożywały odpowiednie ilości choliny w ciąży, ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej było aż czterokrotnie (!) niższe niż u kobiet, które w ciąży miały niedobory  tego składnika. Na jakiej podstawie obliczano tę różnicę? M.in. na podstawie faktu, że w grupie kobiet przyjmujących cholinę, zdecydowanie niższy był poziom homocysteiny, czyli aminokwasu odpowiedzialnego za rozwój wad rozwojowych płodu.

Badania wykazały również, że istnieje ścisła korelacja między zaburzeniami metabolizmu choliny  w organizmie przyszłej mamy a urodzeniem przez nią dziecka z zespołem Downa. Potwierdzono także, że u kobiet przyjmujących cholinę występuje znacznie mniejsze stężenie białek odpowiadających za wystąpienie stanu przedrzucawkowego (inaczej nazywanego gestozą albo zatruciem ciążowym) – bardzo groźnego zaburzenia ciąży, które stanowi realne zagrożenie dla życia matki i dziecka.

Więcej choliny w diecie mamy to wyższe IQ dziecka

Przyjmowanie choliny przez przyszłą mamę nie tylko chroni dziecko przed ewentualnymi zaburzeniami układu nerwowego, lecz także w dużej mierze wspiera jego prawidłowy rozwój. Chociaż badania nad skutkami suplementacji choliny w  ciąży trwają stosunkowo niedługo, już istnieją pierwsze wyraźne przesłanki, że dzięki niej lepiej rozwija się mózg płodu, a szczególnie struktury mózgowe odpowiedzialne za pamięć i orientację przestrzenną. Do tego cholina usprawnia przepływ krwi oraz substancji odżywczych przez łożysko, np. kwasów tłuszczowych DHA, które są głównym budulcem mózgu i  układu nerwowego dziecka. Można więc powiedzieć, że suplementacja choliny w ciąży warunkuje wyższy iloraz inteligencji u dziecka – zarówno w bezpośredni, jak i pośredni sposób.

Jakie są najlepsze źródła choliny?

W naszej codziennej diecie choliny jest niewiele: warzywa i większość produktów zbożowych właściwie w ogóle jej nie zawierają. Stosunkowo dużo choliny jest w  jajkach kurzych, wątróbce (która z kolei nie jest zalecana kobietom w ciąży) jednak należałoby np. codziennie zjadać 3-4 jajka, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie kobiety w ciąży. Z tego powodu jedynym rozwiązaniem, które pozwala uniknąć niedoboru choliny u kobiety w ciąży, jest suplementacja tego składnika. Zalecana dzienna dawka dla kobiety w ciąży to 450 mg, jeszcze więcej choliny powinny przyjmować mamy karmiące piersią: w ich przypadku zapotrzebowanie na cholinę wzrasta do 550 mg. (Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012).