Zaloguj się
Z tradycją na kompromis. Jakie potrawy wigilijne przygotować dla dzieci?
(2017-12-24)

Chociaż dzieci z niecierpliwością czekają na Boże Narodzenie – ubieranie choinki, pieczenie pierniczków, wypatrywanie pierwszej gwiazdki i Mikołaja, który przyjdzie z workiem prezentów – nie wszystkie aspekty świętowania wydają się im tak samo przyjemne. Świąteczny stół, mimo że od brzegu do brzegu zastawiony dwunastoma tradycyjnymi daniami, nie zachęca do zajadania postnych przysmaków. Jak sprawić, żeby nie siedziały przez cały wieczór przed pustymi talerzami? W tym już głowa mam, które z myślą o swoich pociechach mogą trochę namieszać w wigilijnym menu.

Nie taka ryba straszna

Dla wielu maluchów smażona ryba – tak samo jak szpinak – jest złem koniecznym zwłaszcza, jeśli okazuje się naszpikowana ościami. Ponieważ Wigilia to noc cudów, nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę odczarować niezbyt lubiane danie i z filetów zrobić przekąski o różnych kształtach. Najpierw trzeba upiec ryby w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok. 20 min), po wcześniejszym skropieniu ich olejem rzepakowym oraz posypaniu solą i pieprzem, a potem zblendować na papkę z koperkiem. Na koniec pozostaje już tylko dodać do masy rybnej jajko oraz łyżkę bułki tartej, dokładnie zmieszać składniki i… zacząć wypełnianie foremek do ciasteczek. Tak przygotowane gwiazdki, choinki, serduszka i renifery mogą trafić na patelnię, a po usmażeniu cieszyć oczy, a przez to i podniebienia dzieciaków.

Zamiast grzybów i kapusty

Inne nieodłączne składniki dań wigilijnych – grzyby i kapusta – również nie należą do ulubionych przysmaków najmłodszych. Co więcej, mogą im zaszkodzić, bo są ciężkostrawne i wzdymają. Farsz do tradycyjnych pierogów warto zrobić w co najmniej dwóch wariantach. Maluchy przepadają za ruskimi, ale można też zaryzykować i przygotować nadzienie z soczewicy, która w pierogach smakuje podobnie jak mięso. W niektórych regionach Polski pierogi z soczewicą na świątecznych stołach są nawet popularniejsze niż te z kapustą i grzybami.

Nie tylko kompot z suszu

Na ogół dzieci częściej niż po półmiski sięgają po szklanki z piciem. Nic dziwnego, skoro z podekscytowaniem ganiają po domu, testując nowe zabawki. Niestety, kompot z suszu nie jest w stanie przekonać nawet najbardziej spragnionych. By nie kupować niezdrowych napojów gazowanych, najlepiej postawić na najprostsze rozwiązanie, czyli sok pomarańczowy, np. Hortex. Polacy w święta piją go prawie tak samo chętnie jak kompot z suszu – to właśnie smak i aromat cytrusów wielu z nas najbardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Poza sokami warto postawić na stole miskę wypełnioną pomarańczami i mandarynkami, które po pierwsze są pełne witamin, a po drugie zawierają dużo wody. Pyszną alternatywę dla kompotu z suszu stanowi także herbata z leśnych owoców z syropem z czarnego bzu – znany wzmacniacz odporności. Można ją podać w szklankach o kształcie słoiczków udekorowanych świątecznymi ozdobami, które dzieci tuż przed Wigilią wykonają samodzielnie, dzięki czemu rodzice będą mogli poświęcić się przygotowaniom do wieczerzy.