Zaloguj się
Nietolerancja laktozy. Przyczyny, objawy i leczenie choroby
(2018-05-02)

Czy każde spożycie produktów mlecznych kończy się u ciebie nieprzyjemnymi dolegliwościami? Być może cierpisz na nietolerancję laktozy. Sprawdź, co ją powoduje, jak się objawia i jak ją leczyć.

Nietolerancja laktozy - przyczyny

Laktaza to jeden z enzymów trawiennych. Jest ona odpowiedzialna za właściwy rozkład laktozy, czyli cukru znajdującego się w mleku. Gdy w organizmie występuje za mało laktazy, mówimy o nietolerancji laktozy.

Wskutek niedoboru laktazy laktoza nie może zostać przetworzona i spożytkowana. W takim nieprzetworzonym stanie cukier zalega w jelicie grubym. Tam natomiast ulega fermentacji, powodując nieprzyjemne dla chorego dolegliwości.

Nietolerancja laktozy – objawy

W wyniku fermentacji laktozy w jelicie grubym powstają kwasy i gazy. Mają one niemały wpływ na treści jelitowe, ponadto podrażniają śluzówkę jelita. Wszystko to powoduje problemy układu trawiennego.

Najczęstszymi objawami tych problemów są bóle brzucha, wzdęcia, kolki, niekontrolowane i częste oddawanie gazów. Chorzy obserwują u siebie poczucie „przelewania się” treści jelitowych, mogą się również pojawić biegunka, nudności i wymioty. Wszystkie objawy ustępują zazwyczaj w ciągu kilku godzin od spożycia produktów zawierających laktozę, w niektórych przypadkach trwają godzin kilkanaście. Ich siła zależy od ilości przyswojonego przez organizm cukru mlecznego oraz od poziomu laktazy (wielkości jej niedoboru).

Często objawy są ignorowane, ponieważ nie wskazują jednoznacznie na nietolerancję laktozy. Tak jak kobiety nie wiedzą, jak obliczać swoje dni płodne, tak osoby o zbyt niskim poziomie laktazy nie wiedzą o swoim problemie. W obu przypadkach najlepszym sposobem jest obserwacja własnego ciała i jego reakcji. A gdy zauważymy zależność pomiędzy kłopotami trawiennymi a spożyciem mleka - trzeba czym prędzej udać się do lekarza.

Nietolerancja laktozy - leczenie

Nietolerancja laktozy może pojawić się już u noworodka, ale może też dopiero u osób dorosłych. Może być odziedziczona po przodkach, może też zostać nabyta w wyniku innych chorób i uszkodzeń jelit.

Każdy z powyższych czynników ma wpływ na sposób leczenia. Zawsze jednak na pierwszym etapie z diety eliminowane są produkty zawierające laktazę.

W przypadku pacjentów z wrodzonym niedoborem laktazy laktoza wykluczana jest z diety całkowicie i dożywotnio. W przypadku wtórnej nietolerancji laktozy lekarz może zalecić stopniowe wprowadzanie do diety produktów ją zawierających. Terapia może być wspierana przez preparaty zawierające bakterie, wpływające na procesy fermentacji.